Rafting

Polazak je ispod Štrbačkog Buka, koji je jedan od najljepših u Evropi sa slapom visokim 22m, ispod kojeg se nalazi još nekoliko manjih slapova. Nakon čega se vesla kroz kanjon koji mjestimično doseže dubinu i preko 300m. Kategorija vode je klase 4 – 5 (u 4. i 5. mjesecu) a tokom ljeta je kategorije 3, što je idealno za turiste i rekreativce. Una je na tom dijelu vjerovatno jedina divlja rijeka u Hrvatskoj. Rafting tura traje između 2,5 i 3 sata sa kraćim odmoriom na Crnom Vrelu i posjetama pećinama koje se nalaze uz samu rijeku Unu. Rafting tura završava u Loskunu, na uređenom prostoru, gdje se prema dogovoru mogu organizirati dodatne aktivnosti (ručak, kampiranje, sportske aktivnosti itd.).

O raftingu

Rafting (eng. raft = splav) je vrsta sporta, obično na rijeci, gdje se grupa ljudi (između 4 i 10) spušta gumenim čamcem niz riječne brzace, s ciljem uzbuđenja, avanture i druženja. Rafting je, iako spada u skupinu ekstremnih sportova te premda postoje međunarodna natjecanja, prvenstveno vid sportske rekreacije. Čamci ("gumenjaci" ili "raft") za rafting napravljeni su od izuzetno otporne višeslojne gume te imaju više odvojenih zračnih komora. Duljina rafta je između 3 i 6 metara. U većini slučajeva raft ima i kormilara ("skipera"), koji sjedi na krmi rafta i kormilom ili, češće, veslom, upravlja i navodi raft kroz riječne brzace. Svaki putnik u raftu ("rafter") opremljen je veslom, zaštitnim plutajućim prslukom i kacigom. Precizne upute daju se početnicima, obično turistima, kojih se ovi moraju striktno pridržavati tijekom raftinga.

Podjela Raftinga:
(Rafting je podijeljen u šest težinskih skupna "klasa")
Klasa 1: Obično se radi o mirnoj rijeci sa sporim tokom.
Klasa 2: Poneki brzac ili kamen, no još uvijek nimalo opasan rafting.
Klasa 3: Brzaci, mali valovi, manji vodopadi, no bez značajnijih opasnosti. Turistički rafting obično spada u ovu klasu.
Klasa 4: Brzaci, veći valovi, stijene, veći vodopadi ili padovi, potrebna koncentracija i veća brzina reagiranja. Samo za iskusne raftere.
Klasa 5: Brzaci, veliki valovi, stijene, opasne hridi, veliki vodopadi ili padovi, potrebno izuzetno precizno i koncentrirano upravljanje. Krajnja klasa natjecateljskog raftinga.
Klasa 5: Brzaci, ogromni valovi, velike i izuzetno opasne stijene i hridi, brojne zamke i padovi, potrebno majstorsko upravljanje raftom bez prava na grešku. Ova klasa je izuzetno opasna po život raftera i često završava nesretnim slučajevima.